Indien

Regionale særpræg
Indien består af flere hundrede forskellige nationaliteter med hver deres sprog. Derfor er der store kulturelle og religiøse forskelle, ligesom naturen i et så stort område, giver forskellige muligheder for adgang til råvarer. Det har medvirket til, at give det indiske køkken den enorme variation.

At tale om Indisk mad er derfor mindst lige så upræcist som at tale om europæisk mad, og Indiens regionale forskelligheder er med til give en af de mest varierende kulinariske oplevelser i verden.

Nord
I Kashmir bruger man meget smør, fløde og vegetabilsk olie. Disse robuste ingredienser passer fint til den overflod af kød og fjerkræ, der findes i dette område. I Himachal Pradesh, Haryana og Punjab er Tandoor ovnen fremherskende. Denne æggeformede lerovn er en blanding mellem en almindelig ovn og en grill. Kød og fjerkræ bliver først marineret i en blanding af mange forskellige krydderier, yoghurt og citron, hvorefter det steges hurtigt i Tandoor ovnen. Ilden brænder inde i ovnen, og varmer direkte på kødet. Da ovnens lersider samtidig varmes hård op, vil der fremkomme en del indirekte strålevarme, samtidig med at der sker en svag rygning af kødet. De flade Naan-brød, som traditionelt serveres til Tandoor retter, bliver slået ind på ovnens inderside og opnår derved deres specielle smag.

Syd
Ingen ved hvor navnet ”karry” stammer fra. Derimod er Madras i Tamil Nadu provinsen verdensberømt for sine mange retter, som er baseret på en speciel blanding af krydderier – kendt som Madras karry pulver.

I Karnataka provinsen bruges karry saucer især til linser, i Andra Pradesh bruges mere kød og fjerkræ i retterne, mens man i Kerala hovedsageligt koger grønsager, som græskar, tomater og blomkål i en let karry sauce. Hele den sydlige del er kendt for sine Puppadums, som er sprøde pandekage, der er fremstillet af linsemel og bagt i olie.

Central
Centralindien består af provinserne Rajasthan, Madhya Pradesh og Uttar Pradesh.
Rajasthan er især kendt for sine mange ristede snacks. I Madhya Pradesh gør den islamiske påvirkning sig gældende, og man finder mange retter med fyldte grønsager – især auberginer. I Uttar Pradesh mærkes denne påvirkning også med Kebabs og de flødeagtige Koftas. Her dog kombineret med den traditionelle brug af Chutney og brød.

Øst
Bengalerne er kendt for deres mange fiskeretter. Herhjemme vil det det nok være svært at opdrive de eksotiske fiskearter, der optræder i de originale opskrifter, men de vil normalt kunne erstattes med makrel og/eller helleflynder.
Assam er en af verdens største teproducenter, og det er også fra dette område man får indisk konfekt.

Vest
Gujarat, Maharashtra og Goa er alle kystprovinser, og fisk indgår naturligt i hverdagskosten her. Bombay Anden, der er kendt i hele Indien som et tørret krydderi, er faktisk en soltørret fisk, kaldet Bummaloe.

En af de mest kendte opskrifter fra Indien er Vindaloo, som stammer fra Goa. Her skabte europæiske indvandrere en karakteristisk kødret (viande), med tilsætning af vineddike og kartofler (aloo), heraf navnet ”viande et aloo.”

http://www.alverdensmad.dk/files/am/temabilleder/Pataks-logo-skygge-2.jpg

   Indisk mad med Patak’s
   - En verden af
   smagsoplevelser 

Indisk mad er dog ikke kun populært i hjemlandet, og det er fortsat en af de helt store trends indenfor det etniske køkken rundt omkring i verden. Desværre er det dog ikke alle, der i en almindelig husholdning har tiden og ekspertisen til at mikse deres egne krydderier og kreere originale saucer helt fra bunden. Patak's gør det lettere for dig at lave et indisk måltid, som ikke kræver timers forberedelse. Patak’s mest populære Saucer, Curry pastes samt tilbehør findes i stor udstrækning i den danske detailhandel.

Indisk mad er fyldt med vitaminer og energi fra de mange urter, grøntsager og frugter, der er brugt i tilberedningen. Da vi danskere generelt ønsker sund mad, kan Patak's produkter være med til at gøre sund mad nemmere uden at gå på kompromis med det autentiske.

Lidt om Patak’s historie

Patak's blev grundlagt i 1956 af L. G. Pathak - far til den nuværende direktør, Kirit Pathak. Familien fjernede deres "h" fra firmanavnet, da de mente, at det ville være lettere for europæere at udtale navnet på denne måde. Hr. Pathak ankom til England fra Østafrika med 5£ på lommen. Det var svært at finde et godt job, og derfor besluttede han, sammen med sin hustru, at gøre det de var bedst til - nemlig at tilberede traditionel Indisk mad. 

Kvalitet som idégrundlag.
De startede med at lave friske "samosas" og sælge det fra deres hjem indtil de havde så mange penge, at de var i stand til at åbne en lille forretning. Efter kort tid udvidede de forretningen til også at sælge pickles, chutneys og andre produkter. I dag har Patak's mere end 500 ansatte og deres produkter distribueres over det meste af verden.

Hos Patak's nærer man en stor passion for indisk mad, og man ønsker at dele denne passion og viden med hele verden. Patak's Foods har længe været et anerkendt navn i de engelske husholdninger og er med rivende fart ved at blive kendt verden over for deres autentiske indiske linje, som gør det nemt og hurtigt at tilberede indiske retter. Patak's er stadig familieejet, og Kirits datter Anjali er nu også tilknyttet virksomheden, hvor hun fungerer som brand-ambassadør, og arbejder både med at udvikle nye opskrifter og produkter.
På Patak’s sin egen engelske hjemmeside http://www.pataks.co.uk/ kan man både se hendes opskrifter, skrive til hende hvis man har spørgsmål og læse hendes blog http://www.pataks.co.uk/blog/.
Go to Wine & Spirits page
Shopping cart is empty

Go to Wine & Spirits page
Shopping cart is empty